Nog even een saucijzenbroodje op het station voordat je in de trein springt, geen tijd om te koken wanneer je thuiskomt, dus een snelle afhaalmaaltijd, en sporten schiet er al helemaal bij in. Voor je het weet ben je een paar kilo aangekomen. Een paar kilo is op zich niet ernstig, totdat je opmerkt dat die kilo’s er niet meer afgaan en alleen maar meer worden. Obesitas is een sluipende aandoening en de gevolgen van obesitas zijn enorm. In dit artikel vertellen we je er alles over.

De gevolgen en oorzaken van obesitas

Wanneer je structureel meer calorieën tot je neemt dan je verbrandt; slaat je lichaam dit op als vet, wat kan leiden tot overgewicht. Of je overgewicht hebt wordt bepaald aan de hand van je “BMI”; je Body Mass Index. Er is weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van overgewicht op korte termijn. Wat wel duidelijk is, zijn de gevolgen op lange termijn. We benoemen er een aantal:

  • Diabetes: Door een verstoorde bloedsuikerspiegel, kun je blijven eten; zonder dat je lichaam nog reageert op een teveel aan koolhydraten.
  • Kanker: Door obesitas loop je een verhoogd risico op het krijgen van o.a. slokdarmkanker, alvleesklierkanker, baarmoederhalskanker en bijvoorbeeld nierkanker.
  • Hart- en vaatziekten: Obesitas zorgt voor een verhoogde bloeddruk, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten.
  • Gewrichtsproblemen: Je lichaam heeft door overgewicht veel meer kilo’s mee te sjouwen. Hierdoor belast je jouw gewrichten overmatig, met klachten als gevolg.
  • Ademhalingsproblemen: Door te veel vet rondom je keel kan je moeilijker ademhalen, hierdoor kun je slaapapneu ontwikkelen met constante vermoeidheid als gevolg.
  • Verstoord verzadigingsgevoel: Bij obesitas wordt je hongergevoel niet meer afgeremd. Dit komt omdat de hormonen die hier voor verantwoordelijk zijn verstoord raken.

Er zijn verschillende oorzaken die bijdragen aan obesitas. Zo zijn we doorlopend omgeven door ongezonde voeding, waardoor het ons gemakkelijk wordt gemaakt om ongezond te eten. We doen veelal zittend werken en forenzen met de auto of het OV, ook zittend. Onze leefstijl speelt een rol, maar ook persoonlijke gebeurtenissen kunnen een negatieve uitwerking hebben op ons eetgedrag. Daarnaast kan medicatie van invloed zijn, onze genetische aanleg en slecht slapen door bijvoorbeeld stress. In Nederland hebben ongeveer 51% van de inwoners overgewicht.

Is obesitas een gezondheidsprobleem?

De verwachting is dat binnen de komende 20 jaar, meer dan 60% van alle Nederlanders te kampen heeft met overgewicht of obesitas. Gezien de impact op je gezondheid, kun je dus wel spreken van een ernstig gezondheidsprobleem. Vanaf een BMI van 35 spreek je van morbide obesitas; met alle bijbehorende gezondheidsklachten. Bijna 4% van de Nederlandse ziektelast is te wijten aan ernstig overgewicht. Dit zorgt voor hogere kosten binnen de gezondheidszorg, een hoger ziekteverzuim en meer arbeidsongeschikten. De maatschappelijke gevolgen zijn, naast persoonlijke, hoog.

Wat kun je doen tegen obesitas?

Een gezond leefpatroon voorkomt overgewicht en daarmee ook obesitas. Voldoende bewegen, gevarieerd en gezond eten en voldoende ontspanning, zorgen voor een lichaam en geest die in balans zijn. Een leefstijlcoach kan je helpen met hulp van een leefstijl interventie programma. Ga je dit traject aan? Dan kun je dit vergoed krijgen vanuit je basisverzekering. Maak eens een afspraak bij een leefstijlcoach voor meer informatie. Op de startpagina van deze website zoek je gemakkelijk een leefstijlcoach in je buurt.

Gevolgen van Obesitas