Heb je vaak het idee dat je niet goed genoeg bent, iedereen om je heen beter presteert dan jijzelf, je buiten de groep valt of onaantrekkelijk bent? Dit zijn allemaal symptomen van een negatief zelfbeeld. We hebben allemaal wel eens een slechte dag, maar wanneer je niet meer kunt functioneren zoals je wilt en je geen vertrouwen meer hebt in jezelf, kan een life coach je helpen een negatief zelfbeeld te behandelen. In dit artikel lees je meer over een negatief zelfbeeld.

Wat is een negatief zelfbeeld?

Wanneer de manier waarop je over jezelf denkt je handelen in het dagelijks leven negatief gaat beïnvloeden, wordt je belemmerd in je leven. Dit noem je een negatief zelfbeeld. De gevolgen van een negatief zelfbeeld zijn bijvoorbeeld dat je bepaalde keuzes en stappen niet meer durft te maken en zelfs afstand gaat nemen van sociale contacten. Allemaal uit angst dat “het toch niet lukt” en dat je “niet leuk genoeg” bent. Een negatief zelfbeeld heeft dus een flinke impact op je leven. Dankzij coaching kan een leefstijlcoach je helpen weer positief over jezelf te denken.

Oorzaken negatief zelfbeeld

Er zijn veel verschillende situaties die bijdragen aan een negatief zelfbeeld. Wanneer je nooit gemotiveerd wordt of nooit te horen krijgt dat je goed genoeg bent bijvoorbeeld, kun je gaan denken dat anderen altijd alles beter kunnen. Je kunt ook gepest zijn op school of nooit uitgekozen worden bij sport, waardoor je gevoel van eigenwaarde nog verder daalt. Kortom, je ouders, docenten, klasgenoten, collega’s en vrienden spelen je leven lang allemaal een rol bij de vorming van een, mogelijk, negatief zelfbeeld bij volwassenen. Bovendien kunnen de volgende aandoeningen bijdragen:

  • Depressie: Mensen die in een depressie raken, voelen zich somber en zien geen positiviteit meer in een toekomst of in zichzelf. Ze uiten veel kritiek op zichzelf en zien geen oplossingen meer om de situatie te verbeteren. Dit versterkt enkel het negatieve zelfbeeld.
  • Eetstoornissen:  De invloed van social media is enorm op de manier waarop we onszelf zien. Dit komt omdat we ons lichaam en uiterlijk vergelijken met de beelden die we voorbij zien komen op bijvoorbeeld Instagram. Laat je jezelf teveel beïnvloeden door het heersende beeld van slanke modellen, dan kun je hierdoor zelfs een eetstoornis ontwikkelen, in combinatie met een negatief zelfbeeld.
  • Angststoornissen: Heb je een sociale angststoornis, dan bedenk je doorlopend hoe de mensen in je omgeving over je denken. Om die angst uit de weg te gaan, ga je sociale contacten vermijden. Met als gevolg: isolatie en een nog groter negatief zelfbeeld.

Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, bekijk je de wereld om je heen niet meer objectief. Je voelt je doorlopend minderwaardig omdat jij het idee hebt dat je niet voldoet. Ga je met een leefstijlcoach aan de slag om je zelfbeeld te verbeteren? Dan zorgt deze coaching er voor dat je de juiste tools meekrijgt om dit negatieve beeld om te buigen naar een, realistisch, positief zelfbeeld.

Een negatief zelfbeeld behandelen

Wanneer je een coachingstraject ingaat met een life coach, ga je werken aan zelfwaardering. Dit gaat niet over het aantal opleidingen die je hebt afgerond, maar je leert jezelf opnieuw waarderen als mens. Daarnaast is het belangrijk te leren accepteren wie je bent. Samen zorg je dat je het vertrouwen in jezelf weer terug krijgt en de wereld weer positief beleeft. Heb je vragen of ben je benieuwd hoe de coaching eruit ziet? Maak dan eens een afspraak met een leefstijlcoach in je buurt die je kunt vinden in de listings op deze website.

negatief zelfbeeld behandelen