Ben jij iemand die zich goed kan inleven in de mensen om je heen? Vertellen mensen jou gemakkelijk hun verhaal en kun je goed motiveren? Dan heb je in elk geval de juiste kwaliteiten in huis om anderen te helpen hun drive weer te vinden. Als life coach, help je mensen gedragspatronen te veranderen op een manier die past bij de cliënt. Echt mensenwerk dus. Maar hoe word je een life coach? In dit artikel kijken we naar de life coach opleiding en aanbieders.

Verschillen bij life coach opleidingen

Er zijn veel verschillende aanbieders van een life coach opleidingstraject. Welke je uiteindelijk kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en situatie. Wil je bijvoorbeeld een internationaal erkende certificering behalen? Dan kun je een opleiding volgen bij de International Coaching federation.

Of misschien studeer je liever in de avonduren en weekenden. In dat geval kies je voor een opleiding voor coaching op een avondschool. Is het voor jou belangrijk dat jouw toekomstige cliënten een vergoeding via hun verzekeringsmaatschappij kunnen ontvangen? Dan volg je een opleiding die geaccrediteerd is door de BLCN, de beroepsvereniging voor leefstijl coaches.

Opleidingen tot zelfstandig life coach

Het beroep als life coach is niet erkend. Dit betekent dat iedereen zich life coach mag noemen. Met een opleiding, laat jij aan je toekomstige klanten zien, dat je een professional bent op de hoogte bent van de laatste technieken. Regelmatig bijscholen is dan ook bij veel opleidingen verplicht. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

  • Academie voor Coaching & Counselling: Heb je een afgeronde MBO-4-, HBO- of WO- opleiding? Dan kun je deelnemen aan de BLCN geaccrediteerde opleiding basiscoach & counseling van de ACC. De opleiding wordt klassikaal gegeven op 6 locaties, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Je kunt de opleiding ook online volgen. Na 10 maanden mag jij je eigen praktijk starten. De kosten bedragen € 2595,- Euro. Let op; met een MBO-4 diploma mag je geen lid worden van de BLCN en kunnen jouw cliënten geen vergoeding ontvangen.
  • Opleidingen 2000: De opleiding tot leefstijlcoach bij Opleidingen 2000, is voor iedereen toegankelijk. Je volgt in 2 maanden tijd de 6 daagse opleiding online, of op 1 van de opleidingslocaties als Amsterdam, Nieuwegein of Breda. De kosten bedragen € 920,- Euro. Deze opleiding is niet BLCN geaccrediteerd, maar geaccrediteerd door de BGN. Dit betekent dat je het logo mag gebruiken van de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten Nederland.
  • Laudius Thuisstudies: Met opleiding tot leefstijlcoach van Laudius, behaal jij in gemiddeld 10 maanden je diploma. Een vooropleiding is niet nodig. Je studeert thuis, in je eigen tempo, op tijden en dagen dat het jou schikt. De kosten bedragen € 899,- Euro, exclusief € 69,90,- Euro examengeld en € 28,50 Euro voor je getuigschrift. Na afronding van deze opleiding kun je je laten accrediteren door de BLCN. Dit kan alleen wanneer je over een HBO- of WO vooropleiding beschikt.

Sommige opleidingen zijn erkend door het LVSC, de beroepsvereniging voor coach, supervisor en organisatiebegeleider. Na afronding mag je lid worden van deze vakvereniging en het logo voeren. Zoals je leest zijn er nogal wat afwegingen die je van tevoren kunt maken. Ga eens langs bij een life coach in en vraag om advies. Via de listings op deze website maak je gemakkelijk een afspraak met een life coach in je buurt.