We weten allemaal dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan een langer leven. Maar hoe groot is de invloed van jouw leefstijl op je gezondheid? Wanneer we de risicofactoren en leefstijl naast elkaar zetten, komen we heel wat stille gezondheidsrisico’s tegen. In dit artikel bespreken we de risicofactoren en leefstijladviezen.

Risicofactoren en leefstijl bij rokers

Volgens onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, rookt bijna 19% van de Belgische bevolking. De meeste mensen starten rond hun 16e jaar met het roken van hun eerste sigaret en veranderen binnen 2 jaar in een dagelijkse roker. Ondanks het feit dat we allemaal weten dat roken een grote impact heeft op onze gezondheid:

  • Mannen die roken leven gemiddeld 9 jaar minder en vrouwen gemiddeld 6 jaar.
  • Rokers lopen veel meer risico tot het krijgen van longkanker, chronische respiratoire ziekten en hartaandoeningen.
  • Roken is bijna net zo verslavend als crack en heroïne.

De meeste rokers roken uit gewoonte, in aanwezigheid van andere rokers en bij het ervaren van stress. Zelfs wanneer je niet rookt, loop je toch hetzelfde risico als een roker. Jaarlijks overlijden wereldwijd 1 miljoen mensen door passief te roken. Zo ademen we allemaal gevaarlijke dampen in en lopen een groot gezondheidsrisico.

Ongezond eten en weinig bewegen

Wanneer we kijken naar het risicoprofiel voor hart- en vaatziekten, is de grootste boosdoener niet alleen roken, maar ook ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging. Door te veel én te vet eten ontstaat overgewicht. Hoe zwaarder we zijn, hoe lastiger het wordt om gemakkelijk te bewegen, dus bewegen we steeds minder. De combinatie overgewicht en onvoldoende beweging verdrievoudigt het risico op hartziekten.

Alcohol als stille ziekteverwekker

Gezellig, een goed glas wijn tijdens het eten of wanneer je uit je werk komt. Maar wat veel mensen niet weten is dat alcohol al schadelijk is vanaf 1 glas per dag. Wanneer je als vrouw een glas wijn per dag drinkt, loop je al direct 0,6% meer kans op het ontwikkelen van borstkanker. Drink je gemiddeld 2 glazen per dag? Dan loop je een verhoogd risico op slokdarm-, mond- en keelkanker. Inmiddels is bekend dat bij ongeveer 4 tot 6% van alle kankerpatiënten, de oorzaak te vinden is in alcohol en niet in een genetische aanleg.

Wat kun je zelf doen?

Kijken we naar een gezonde leefstijl, dan is bekend dat dit bestaat uit een gezond dieet, voldoende beweging en voldoende rust. Roken en alcohol nuttigen kun je zelf beïnvloeden, net als de voeding die je eet. Maar door externe factoren als bijvoorbeeld werkstress, kun je flink uit balans raken waardoor je minder gezond leeft. Een leefstijlcoach kan je helpen met de juiste leefstijladviezen weer gezond in het leven te staan. Ook benieuwd wat een leefstijlcoach voor jou kan betekenen? Kies er een uit op deze website en plan een afspraak.

risicofactoren en leefstijl