Je kunt er niet meer om heen. Roken wordt steeds minder op prijs gesteld. Waar jaren geleden men nog in winkels, restaurants en zelfs in de trein kon roken. Mag dit bijna nergens meer. Dit is een gaat goede kant op. Immers mee rokers kunnen ook ziek worden door de rook van jouw sigaret. Roken is verslavend en ook nog eens slecht voor je gezondheid, maar stoppen lijkt voor veel mensen zeer moeilijk te gaan. Je leefstijlcoach kan je hierbij ondersteunen. Wij helpen je graag op weg met een aantal tips om te stoppen.

Allereerst, stel vast waarom je rookt. Een of meerdere reden zou kunnen zijn dat je denkt dat het helpt tegen de stress. Of wellicht vind je het in gezelschap een verplichting om gezellig mee te doen of misschien vind je het gewoon wel lekker. Wat je reden ook is. Probeer voor jezelf na te gaan waarom je het doet.

Nadat je dit heb vast gesteld probeer dan vast te stellen waarom je wilt stoppen. Is er bijvoorbeeld een kind op komst, dan is dit de beste tijd om te stoppen. Je wilt niet dat gezondheid van je kind al bij de geboorte op het spel staat. Andere belangrijke reden om te stoppen is dat roken zeer slecht is voor je gezondheid. Kosten kunnen ook een rol spelen. Roken wordt steeds duurder. Een besparing van 2000 euro per jaar is lekker verdiend. Dat is geld wat je ook in een prachtige vakantie had kunnen stoppen. Maak vervolgens een plan. Zit je in een moeilijke periode of heb je een slecht week. Verplaats het dan een week. Niet te ver, want van uitstel komt afstel.

Haal alles uit huis wat te maken heeft met roken.
Pakjes sigaretten, aanstekers, asbakken etc. Zodat je niet in de verleiding komt om weer te gaan roken. Mocht je toch in de verleiding komen denk dan alvast na voor vervanging van je sigaret. Loop een blokje om.
Eet een stukje fruit. Zolang je gedachten maar even van de sigaret af is.

Nadat je gestopt bent kan het best voorkomen dat je weer terugvalt. Geef de moed niet op en probeer het nog een keer. Voel je niet als een verliezer. Een goed voorbeeld is leren fietsen. Je bent tijdens het leren ook wel eens van je fiets gevallen. Als je nooit weer op bent gestapt had je nu nog niet kunnen fietsen. Roken is namelijk zo een hardnekkige verslaving dat maar een klein percentage in 1 keer weet te stoppen.