Je rent van hot naar her, houdt honderd ballen in de lucht en probeert na een lange dag ook nog een momentje voor jezelf te vinden. Ontspannen vlak voordat je naar bed gaat, lukt vaak niet meer. En een serie wegkijken voordat je op de bank in slaap valt, valt niet onder echt ontspannen. Gevolg; opnieuw een slechte nacht. Door geestelijk te ontspannen, leer je beter omgaan met stress. In dit artikel kijken we hoe je kunt ontspannen met behulp van ontspanningsoefeningen bij stress.

Wat kan stress met je doen?

Wanneer je omgeving meer aandacht en tijd opeist dan je aankunt, kan dit tot stress leiden. Omgevingsfactoren die een rol spelen kunnen zowel vanuit de werksfeer als privésfeer afkomstig zijn. Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat je:

  • Slechter slaapt: Door bijvoorbeeld piekeren, hoofdpijn, spierpijn of hartkloppingen.
  • Minder of juist meer gaat eten: Vaak eten mensen met stress onregelmatig en ongezond.
  • Humeur verandert: Je kunt huilerig, prikkelbaar en somber worden.
  • Concentratieproblemen krijgt: Je wordt vergeetachtig, verliest inspiratie en interesse.

Uit onderzoek blijkt dat we de stress die we ervaren, meestal niet op ons werk laten zien. We functioneren buitenshuis prima onder stress. Maar het negeren van stress signalen kan op termijn leiden tot overspannenheid en een burn-out. Hoogste tijd voor ontspanning!

Ontspanningsoefeningen bij stress

Wanneer we lange tijd onder hoogspanning leven, vergeten we een beetje hoe we kunnen ontspannen. Gelukkig zijn er heel veel verschillende manieren om te relaxen en kunnen we leren ontspannen bij stress. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende technieken:

  • Spierontspanningsoefeningen: Je kunt je spieren en gezicht leren ontspannen door dagelijks een moment ontspanningsoefeningen uit te voeren. Door lichamelijke ontspanning, ontstaat ook geestelijke ontspanning en dus stressvermindering.
  • Mindfulness: Een andere ontspanningsoefening is het beoefenen van mindfulness. Hierbij leg je de focus op het “hier en nu”, verhoogt je concentratievermogen en leer je beter omgaan met stress. Handig, want mindfulness kun je overal beoefenen, zelfs in de auto.
  • Ademhalingsoefeningen: Met ademhalingsoefeningen verlaagt je hartslag en word je bewuster van je lichaam. Je lichaam ontspant en stress vermindert. Kies bijvoorbeeld de 4-7-8 techniek van Dokter Weil. In 19 seconden ben je weer rustig.
  • Meditatieoefeningen: Er zijn heel veel verschillende meditatietechnieken. Of je nu kiest voor een Oosterse Zen meditatie of een lachmeditatie; de kern blijft gelijk. Mediteren helpt je te focussen, emoties te reguleren en verhoogt o.a. je zelfreflectie.
  • Muziektherapie: Luister je naar muziek met ongeveer 60 beats per minuut dan maken je hersenen zogenaamde Alfa hersengolven aan. Doe je dit 45 minuten lang? Dan slaap je beter en word je meer uitgerust wakker.

Wil je meer weten over verschillende oefeningen? Dan kun je ook een cursus volgen om te leren ontspannen. Iedereen ontspant op zijn of haar eigen manier. Heb je helemaal niets met speciale oefeningen, ga dan wandelen, pak een boek of zoek een vriendin op om iets leuks mee te doen. Je leefpatroon verander je niet zomaar, maar met hulp van een leefstijlcoach gaat dat een stuk gemakkelijker. Zoek een leefstijlcoach in de buurt met hulp van de listings op deze website.